על הפסטיבל


פסטיבל מוסררה מיקס הוא אירוע בינלאומי רב-תחומי, המתקיים בשכונת מוסררה בירושלים ביוזמתו של בית הספר מוסררה על שם נגר ובהפקתו. הפסטיבל משמש מוקד להתרחשויות אמנותיות בסביבת קו התפר, המגלמות בתוכן את ההוויה החברתית והפוליטית של ירושלים בפרט, ושל ישראל בכלל.

במסגרת הפסטיבל נאספים אנשי חברה, תושבי שכונה וכוחות יצירתיים מזירת האמנות וההגות לשיח בינלאומי במסגרת שלושה ימי פעילות אמנותית וחברתית.
במרחב השכונה ובחצרות התושבים מוצגות תערוכות של אמנות רב-תחומית: וידיאו ארט, צילום, אנימציה, מיצב, מיצג, מחול וקולנוע ניסיוני. לצד תערוכות האמנות, פועלת במה מרכזית בניהולה של המחלקה למוזיקה חדשה המייצרת מהלך מרתוני אקסטאטי, ניסיוני ופורץ גבולות. על הבמה מועלים מופעים מוזיקליים של יוצרים מישראל ומחו"ל, בוגרי בית הספר, סטודנטים בהווה ואורחים.
בשנים האחרונות עסק הפסטיבל בנושאים שונים : "האחר," למה ירושלים", "החצר הפנימית", "עבודה זרה", "עולם. איים", "הקיר הרביעי" "פרא ועיר" ועוד.
השנה, שנת 2012, יתרכז הפסטיבל בתהליכים החברתיים והפוליטיים שהתרחשו בשנה האחרונה בארץ ובעולם תוך כדי פירוק והרכבה של נושא הבית כמשל למהפכה.

הפסטיבל משמש ביטוי לאידיאולוגיה של בית הספר הדוגלת בתפקיד המעצב והמחזק של תהליך יצירה המפנה מבט אל החברה ואל הזהויות המרכיבות אותה.
בית הספר לאמנות מוסררה מזמין את הקהל הרחב להשתתף בכל אחד מהאירועים המתקיימים במהלך ימי הפסטיבל, לחוות את השכונה, לשוטט בין סמטאותיה, להתארח בחצרות הפנימיות של בתיה, לפגוש את תושביה וליהנות ממיטב היצירה הרב-תחומית הנוצרת עכשיו בישראל ובחו"ל .
ברצוננו להודות לכל השותפים שלנו, בראש ובראשונה לתושבי שכונת מוסררה, לגופים הציבוריים המממנים מישראל ומחו"ל, לקרנות השונות, וכמובן, לסטודנטים, לסגל המורים ולצוות בית הספר.

אבי סבג
מנהל בית הספר מוסררה ואוצר ראשי

- - -


כאוס במוסררה – המהפכה מתחילה מהבית


פסטיבל מוסררה מיקס ייערך השנה בפעם השתים-עשרה. בכל השנים, הפסטיבל שם לעצמו מטרה להאיר ולתת מקום לחיבורים שבין אמנות פלסטית, מוזיקה וחברה. הפסטיבל מתקיים בשכונת מוסררה, בתוך חצרות הבתים ובמרחבים הציבוריים. מיקום זה מייחד את הפסטיבל ומחבר אותו אל התושבים שמארחים את המוצגים השונים בחצרותיהם. השנה תגיב תערוכת האמנות בפסטיבל על האירועים החברתיים והפוליטיים שהתרחשו בארץ ובעולם בשנה האחרונה.
אנחנו חיים בתקופה שבה אנשים מביטים פנימה אל תוך עצמם וביתם משקיף החוצה אל החברה ואל הרחוב. זהו מבט כפול שרבות מהעבודות שמוצגות בתערוכה מתייחסות אליו.
המהפכות הטכנולוגיות והמשברים החברתיים יוצרים אצלנו תגובה כפולה, מצד אחד, הסתגרות בתוך המרחב הפרטי שהפך למנוכר, ומצד שני, פריצת גבולות בין הפרטי לציבורי.
הפסטיבל יתרכז במהפכות ביתיות מתוך פנטזיה על הבית כגורם מהפכני, שיכול לייצר כאוס ואחריו סדר חדש. מהפכות כאלו שמשנות את הדרך שבה אנחנו מסתכלים על השגור והמוכר. העבודות השונות שיוצגו בתערוכת החצרות יוצרות תהליכי פירוק של אלמנטים מוכרים והרכבתם תוך כדי שיבוש והענקה של משמעות חדשה.
לבו של הכאוס במוסררה יתרחש בבניין המחודש של בית הספר. בין הקומות תתקיים חגיגה של יצירות וידיאו, סאונד, מיצב ומיצג, שחלקן ייווצרו וישתנו במהלך הפסטיבל.
כשם שהחלל שבו מתנהל הפסטיבל זה שנים מאתגר את הגבולות, כך גם העבודות השנה מתעסקות ברגישות מחודשת למגבלות ולאפשרויות החידוד של הזהות האישית והאינטראקציה בין אנשים במעגלים השונים.
בפסטיבל יוצגו עבודות וידיאו, מיצבים, מיצגים ויצירות אינטראקטיביות של אמנים מקומיים לצד אמנים בינלאומיים.
 
שראון פז
שרון הורודי

אוצרים תערוכת חצרות ומרחב ציבורי

- - -

שמונה מיצגים ,שמונה סיפורי אגדות על הבית.

בתקופה של התרחשויות חברתיות ופוליטיות מעצימות ,במציאות זו, עולות שאלות על מקום הבית ,מקום לנוח בו, להתגעגע ,לעבוד בו ולגור או שהוא גם מקום של פחד מסתורין וחוסר ביטחון .
שמונה מיצגים בפעולה- מסורת ,תרבות צריכה ,הגדרת מרחב הבית פנים חוץ, גוף וכאב, מוסיקה וקול, כיבוש מרחב ובניה, פעולות מסתורין.

"האם מצב הפרולטריון, הניכור האנושי ,אינו מתאפיין בשלילת המגורים?לא להיות בעל בית להיות ללא מרחב פנימי,פירוש,לא להיות מסוגל לקיים קשר אמיתי עם הזולת.להיות זר לעצמך ולזולתך"
עמנואל לוינס מתוך תשע קריאות תלמודיות, עמ' 131

ליאור אמיר קריאל
אוצרת תכנית מיצגים: